Ontstekingen door GM-voedsel

14 mei
Wereldwijd wordt er veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen voeding en gezondheid. De functies van vitamines, mineralen en anti-oxidanten worden onderzocht, net als de ideale verhouding tussen de macro-nutrienten (eiwitten, koolhydraten, vetten). Dit onderzoek is niet alleen bedoeld om mensen gezonder te laten leven. Ook de veehouderij investeert veel in kennis van de rol van voeding op gezondheid. Uit die hoek is onlangs een interessant onderzoek gepubliceerd over de invloed van genetisch gemodificeerd (GM) voedsel op varkens. Ik praat jullie graag even bij.

5 GM varkens gelukkig

Voeding en dieren

Wereldwijd verdienen miljoenen mensen hun geld met het houden van dieren, voor de melk, de eieren of het vlees. Los van wat je daarvan moet vinden (hier lees je meer over mijn visie op biologische veehouderij), is het goed je te realiseren dat er wereldwijd voor miljarden euro’s onderzoek wordt gedaan naar de invloed van voeding op dieren. Daarbij moet je wel in je achterhoofd houden wat het doel van dit soort onderzoeken is: sterke, gezonde dieren voeden die niet snel ziek worden en veel (eieren, melk, vlees) opleveren. Zo is er bijvoorbeeld veel onderzoek gedaan naar de voeding van plofkippen. Mocht jij zelf graag in twee weken in gewicht willen verdubbelen, dan is dit onderzoek misschien interessant, maar anders geeft het je vooral veel informatie over wat je beter niet kan doen op het gebied van voeding. 😉

Veterinary Students In Training

Genetisch gemodificeerd voedsel

Genetisch gemodificeerd voedsel is voedsel waarbij in een laboratorium het DNA van een plant zo is aangepast dat het bepaalde eigenschappen extra heeft, die gewone planten niet hebben. Mais met een hoger suikerpercentage bijvoorbeeld, of tarwe die niet doodgaat door een bepaalde insecticide (waardoor die insecticide alleen de beestjes doodt en niet de tarwe, maar overigens wel op/in de tarwe achterblijft). Doordat het DNA van zo’n plant en al zijn nakomelingen blijvend veranderd is, zit er een soort ‘auteursrecht’ op de aangepaste planten. Hierdoor kunnen bedrijven veel geld verdienen met de verkoop van zaad van zulke genetisch gemodificeerde planten.

5 GM food

In Nederland?

In de VS is genetisch gemodificeerd voedsel relatief gangbaar. In Europa worden veel genetisch gemodificeerde gewassen nog buiten de deur gehouden; wat levende planten betreft althans. In ons eten kunnen wel de vruchten/bonen/granen uit de VS zitten, afkomstig van genetisch gemodificeerde planten. Ook bestaat veevoer voor een aanzienlijk deel uit genetisch gemodificeerde mais, soja en graan afkomstig uit de VS.

6 genetisch gemodificeerd

Fabrikanten moeten op het etiket vermelden als een product meer dan 0,9% genetisch aangepaste bestandsdelen bevat. Er staat dan ‘genetisch gemodificeerd’ of ‘geproduceerd met genetisch gemodificeerde (…)’ achter het ingrediënt. Vaak gaat dit om ingrediënten als ‘genetisch gemodificeerde soja’. De biologische sector maakt geen gebruik van genetische modificatie. Bij melk, vlees en eieren van dieren die genetisch gemodificeerd veevoer hebben gegeten, hoeft dat niet op het etiket vermeld te worden. Als katoen van genetisch gemodificeerde katoenplanten geen levensvatbaar zaad meer bevat, hoeft dat ook niet op het kledingetiket.

5 GM per land

Ongevaarlijk?

De gangbare redenering is dat alleen genetisch gemodificeerde producten die geen risico voor de gezondheid vormen, toegelaten worden op de Europese markt. Tot op heden waren er geen onderzoeken bekend die een verschil lieten zien in de gezondheid van mensen of dieren die normale voeding aten of genetisch gemodificeerde voeding. Omdat genetisch gemodificeerde planten een hogere opbrengst hebben en (daardoor) goedkoper zijn, is het logisch dat een groot deel van het veevoer van genetisch gemodificeerde gewassen gemaakt is.

Nieuw onderzoek

Zoals ik eerder al schreef, blijkt dus uit nieuw onderzoek iets anders. Een recentelijk gepubliceerde studie claimt een relatie tussen genetisch gemodificeerd voedsel en ontstekingen. Varkens die genetisch gemodificeerde soja en mais te eten kregen, hadden vaker een maagontsteking dan varkens met hetzelfde dieet van niet-genetisch gemodificeerde soja en mais. De varkens werden precies even oud, aten evenveel en hadden dezelfde bloedwaarden, maar de varkens met GM-voer hadden bijna drie keer zo vaak last van ernstige maagontstekingen (32% t.o.v. 12%), vooral bij de vrouwelijke varkens. Bij de vrouwelijke varkens was ook de baarmoeder 25% zwaarder dan bij de normaal gevoerde varkens. (bron: Journal of Oranic Systems)

5 GM top 10

Wel of niet eten?

Door het schrijven van dit artikeltje heb ik me weer eens wat meer in genetisch gemodificeerd voedsel moeten verdiepen. Ik ga zeker nog verder op onderzoek uit (waarvan vast later verslag), maar voor nu is het mij wel weer duidelijk dat puur en biologisch eten voor mij echt wel prioriteit numero uno is.

Ik snap alle argumenten pro genetisch gemodificeerd voedsel wel (de manier om de hele wereld te voeden, biologische productie levert niet genoeg op, minder verlies door gewasziektes, et cetera) maar zolang ik als individu een keuze heb, kies ik ervoor mijn eten bewust biologisch en puur (als in geen biologische suikerproducten en frikadellen) te houden. Dat is misschien verwend of luxe, maar andere mensen eten elke dag Ben & Jerry’s en die laten dat ook niet “omdat we nooit genoeg Ben & Jerry’s voor de hele wereld hebben”. 😉

2 organic products

Laat je even een berichtje achter?